söndag 23 december 2012

:: SWE Julkalender lucka 23 ::

In swedish today!

Ingen jul utan mitt Vörtbröd! Jag har bakat detta bröd alla jular ända sedan min man och jag träffades för 20 år sedan! Detta blir den 21 julen med brödet. Det är så där lagom kryddigt och ljuvligt gott till Julskinkan eller med en god skiva ost på. Man bakar en rejäl sats som ger 3-4 limpor så det räcker hela julen! Hinner du inte baka ikväll så gör det i mellandagarna så du inte missar detta ljuvliga bröd :)

Ullis Vörtbröd

100 gr jäst
100 gr smör
1 flaska porter (33 cl)
2 flaskor julmust ( 66 cl )
1 1/2 dl mörk brödsirap
1 msk pomeransskal
1 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk malen ingefära
1 tsk salt
2 dl russin
ca 3,2 lite rågsikt ( knappt 2 kg )

Bryt sönder jästen i en bunke. Smält smör och blanda i drycken. Låt den bli fingervarmt. Rör ut jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, sirap, kryddor, salt, russin och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och elastisk och tills den släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl. Täck degen och låt den jäsa till dubbel storlek cirka 30-40 minuter. Ta upp degen och knåda den på mjölad bänk. Dela den i fyra bitar och forma dem till avlånga limpor. Lägg dem i en smord långpanna. Pensla limporna längs sidorna med olja eller smält smör så blir det lättare att bryta isär dem sedan. Om du som jag har en inbyggnadsugn delar du degen på tre och lägger den i tre formar istället. Låt dem jäsa under duk i cirka 30-40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga limporna med gaffel. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-40 minuter. Linda in dem i bakdukar och låt svalna.

Precis som jag, har ni säkert inte så mycket tid kvar för pyssel. Men knyt fast en tag runt Vörtbrödet med en fin rosett så har ni en fin gåva att ta med på julafton om ni ska iväg och fira jul. Så kommer jag göra!
1 kommentar:

Anonym sa...

Inbyggnadsùgn